0242 321 66 54
kb danışmanlık hizmetleri hakkında
kb danışmanlık hizmetleri hizmetlerimiz
kb danışmanlık hizmetleri referansları
kb danışmanlık hizmetleri
kb danışmanlık hizmetleri belgeledirme
kb danışmanlık hizmetleri eğitim
kb danışmanlık hizmetleri iletişim
  • kb danışmanlık hizmetleri ISO 9001
  • kb danışmanlık hizmetleri
  • kb danışmanlık hizmetleri ISO 22000
  • kb danışmanlık hizmetleri ISO 10002
  • kb danışmanlık hizmetleri ISO 14001

FSSC 22000 GIDA GÜVENLİĞİ SİSTEM BELGESİ

Gıda üreticileri için yeni Gıda Güvenliği Standardı . Gıda Güvenliği Sertifikasyon Vakfı  (the Foundation of Food Safety Certification ) tarafından yürütülmekte olan FSSC 22000, esasen ISO 22000:2005 ve PAS 220:2008’in bir kombinasyonudur ve özellikle gıda üretimi sektörüne yönelik olan ilk global gıda güvenliği standartıdır.

ISO 22000, yayınlandığında Global Food Safety Initiative (GFSI) tarafından gözden geçirilmiş ancak gıda üreticileri için gıda güvenliği konularını kapsayacak ön koşul programlarını karşılamadığı görüldüğünden, kabul görmüş standartlar listesine eklenmemiştir. Bu durum gıda üreticileri ve işleyicileri ile ilgili gerekleri kapsayan ve ISO 22000 ile birilkte kullanabilecekleri bir standart olan PAS 220:2008’in tasarlanmasına sebep olmuştur.

GFSI programın ikinci şartı, standardın tanımlı bir sahibinin olmasıydı. Bu program, akreditasyon ve belgelendirme işlemlerinin yönetilmesi ve GFSI programı tarafından tanınırlığın devamını sağlamakla yükümlü olan Foundation for Food Safety Certification (FSSC) tarafından yürütülmektedir.

FSSC 22000, GFSI Tarafından Tanınıyor mu?

GFSI Yönetim Kurulu, program içeriğinin rehber dokuman gerekliliklerini karşıladığı gerekçesiyle bu planın koşullu olarak tanınmasını kabul etmiştir. Hali hazırda  yönetim kurulu bu programın tam olarak uygulanması için FSSC yi teşvik etmektedir. FSSC sertifikasyon programı, GFSI tarafından kabul edilen 6.standarttır.


FSSC 22000’in en önemli özeliklerinden biri de oluşturulma amacının yalnızca gıda üreticileri tarafından uygulanabilir olmasıdır. Kapsama girebilecek ürünler arasında hayvansal ürünler (kesim ve kesim öncesi uygulamalar hariç), bitkisel ürünler, uzun raf ömürlü ve ortam sıcaklığında muhafaza edilebilen gıdalar, gıda üretimi için kullanılan (biyo) kimyasal ürünler (örn: vitamin katkıları, biyokültürler) yer almaktadır.